2. Perillä uudessa hoitokodissa

2. Perillä uudessa hoitokodissa

Kotonamme Espoossa pesueelle on varattu kylppäri ja piskuinen saunamme. Heti boksista päästyään pikkutassut tepastelevat ympäri ämpäri, löytävät leluiksi kuolleen lehden, narun, kiipeilypuussa roikkuvan pallon ja tietenkin toisensa jatkuviin painimatseihin. Emo tuntuu väsyneeltä mutta luottavaiselta. Nakkaamme pennuille tuttuja tuoksuja hoitolastaan muun muassa lelujen muodossa sekä suihkautamme Pet Remedy -tuoksua seiniin ja tekstiileihin poistamaan muuttostressiä. Pennut jännittävät syliin ottoa ja sylissä oloa vielä jonkin verran, eli sen kanssa joudumme tekemään töitä – oi kuinka rankkaa onkaan vällytellä pieniä. Mutta muitakin vällyttelijöitä tarvitaan kuin me eli tervetuloa meille kylään oi tuttavat esimerkiksi ensi viikonvaihteena – ja saammeko tulla jonnekin kyläreissulle pikkuisten kanssa myös? Naskalit syövät penturuokansa ahnaasti ja rauhoittuvat myös nisän ääreen. Ihmettelemme, kuinka nämä natiaiset jaksavat peuhata parikin tuntia helposti – me väsähdämme ennen niitä ja annamme valomerkin. Noin kuuden tunnin päästä heräilemmekin siihen, että kylppäristä kuuluu jo tepastelua.

 

Ensimmäinen kokonainen päivä käynnistyy tietenkin siivoamisella – pikkuiset ja emo ovat osanneet upeasti tehdä kaikki tarpeensa vessalaatikoihin. Suosituin on omien kahden vanhuskissamme jo käyttämä laatikko eli tuttua pissan tuoksua hitusen tarjoava hiekkapohja. Vessoja on yhteensä viisi eli joka nurkissa, jotta pennut varmasti oppivat tekemään tarpeensa hiekkaan. Tarkoituksena on kenties vähentää hieman laatikoiden määrää parin päivän sisällä, kun olemme huomanneet, mitä vessoista on käytetty aktiivisesti. Tosin kissoilla olisi hyvä olla vessoja kissojen lukumäärä plus yksi ja tsekata hiekat pari kertaa päivässä ainakin, sillä kissathan ovat hyvin siistejä eläimiä ja saattavat alkaa kehittää erilaisia virtsavaivoja niin likaisten hiekkojen, vääriin paikkoihin (kuten melun tai vilskeen keskelle) sijoitettujen vessojen tai vaikkapa stressin tai kivun takia. Vessojen lukumäärään, sijoitteluun ja siisteyteen kannattaa todellakin satsata ja pitää hiekkaa niin paljon, että kissa saa hyvin kaivettua kuopan ja peiteltyä tarpeensa.

Naskalit leikkivät, dippaavat tassujaan vesikupeissa (joita on useita ja erillään vessoista) ja ovat sylissä jo rohkeampina. Silitys saa päivän mittaan pikkuiset rentoutumaan.