5. Siivouspäivä

Viiksikon neljäs aamu Espoossa alkoi kantoboksin mukavaksi tekemisellä: pennut boksiin ja kantaminen pikkuiseen yläkertaamme eli makuuhuoneeseen. Kantoboksia rakennamme mukavaksi positiivisilla assosiaatioilla:siellä syödään, siellä leikitään, sillä matkustetaan mukaviin paikkoihin ja iän karttuessa boksiin menoa teenataan naksutinkoilutuksen periaatteilla mukavaksi tempuksikin. Aiomme siis itse ottaa kaksi pentua ioman perheemme jäseniksi, aktiivisiksi harrastus- ja ulkoilukavereiksi ja joiden kanssa matkustetaan ahkerasti, joten boksissa kulkemisen on tärkeää olla mukavaa.

Muutamien tuntien ja lepohetken jälkeen päivä jatkui aivan uudella, jännittävällä tapahtumalla: kotona siivottiin. Imurin ääntä kuunneltiin oven toiselta puolelta, mutta kun työ oli tehty, päästiin tutustumaan lähituttavuudelta hiljentyneeseen imuriin. Käynnissä oleva kone tulee tutuksi hieman myöhemmin.

Samalla päästiin tutustumaan myös kokonaan uuteen ihmiseen. On tärkeää päästä pikku hiljaa tapaamaan erilaisia kaksijalkaisia. Viikonloppuna pienet kissat pääsevät tapaamaan pieniä ihmisiä ja uuden paikan sekä mahdollisesti tulevia huoltajiaankin.

Päivällisellä laajennettiin jälleen ruokavaliota. Tällä kertaa uhriksi päätyi kalkkuna, jauhettuna ja raakana, luineen päivineen. Taustamusiikkina kuunneltiin varta vasten sosiaalistamiseen suunniteltua äänitettä: Sounds Sociable, monipuolinen kokoelma erilaisia ääniä ihmisten yhteiskunnasta. Aikaisemmin CD-levyllä levitetty äänite on tarjolla ilmaiseksi internetissä koirien sosiaalistamiseen tarkoitettuna, mutta sopii toki muillekin lajeille kuten kissoille. Äänoen on tarkoitus olla ensin niin hiljaisia ja neutraaleja kuin mahdollista ja lisätä niiden ajaksi jotain positiivista kuten ruokailua tai leikkiä. Nämä pennut ovat kyllä niin rohkeita, että äänet eivät niitä hätkäytä. Pennut kuilivat jomeilen ulkoillessaan lyhyen hetken autojen ääntä ja hoitohuoneessa on pyykinpesukone hurrannut ilman, että kukaan olisi pätkääkään hätkähtänyt. Ennen uutta vuotta on tärkeää ehdollistaa rakettien äänetkin mukaviksi jutuiksi.