13.-15. Anoppi lapsenvahtina

13.-15. Anoppi lapsenvahtina

Viikonloppuna perjantaista maanantaiaamuun Miira ja Simo olivat työmatkalla Kuopiossa – Miira luennoimassa Nose Workista ja Koirien elekielestä ja Räyhääjien ja arkatassujen aiheista BAT 2.0 -tekniikkaa. Muut eläimemme olivat mukana hotellimajoituksessa, mutta pentuja ja emoaan oli kotonamme vahtimassa Simon äiti. Hänelle suurensuuri kiitos halustaan auttaa. Tuntui, että viikonlopun aikana pikkuiset hurahtivatkin mittaa ja rämäpäisyyttä lisää ja lisää. Koordinaatio, nopeus ja kiipeilytaito olivat kehittyneet ja se näkyi. Portaita juostiin ja yritettiin leikkiä kukkulan kuningasta kiipeilytelineiden yläosissakin.

Kisut söivät uutena asiana keitettyä seitiä, joka maistui slurps ja nam.

Anoppi otti ihanasti projektiksi pyynnöstämme käyttää joka päivä perjantaista sunnuntaihin pentuja ulkona valjaissa pienellä pihallamme lyhyitä hetkiä. Naapureiden pihaan tulo jännitti vielä osaa pennuista, mutta onneksi ihmisen syli kelpasi turvapaikaksi. Ruohonkorsia haisteltiin. Koska ulkona on jo suht kylmä – tosin vuodenaikaan nähden lämmin – ulkoiluhetket pidetään lyhyinä. Pentuja kun ei passaa vilustuttaa.

Emokisu valitettavasti alkoi oireilla vatsallaan ja pissasi anopin huomaamatta sänkyymme. Jotkut pikkukisuista olivat myös huomanneet tämän ja ehtineet myös tehdä tarpeitaan sänkyyn. Miira ja Simo ajelivatkin vauhdilla aikaisin aamulla maanantaina takaisin kotiin huolehtimaan emokisu eläinlääkäriin. Röntgenkuvista ei löytynyt mitään eikä kliinisessä tutkimuksessa, veriarvoja emme saaneet vielä otettua nukutustilan alhaisen verenpaineen takia. Verikokeisiin mennään loppuviikosta. Röntgenissä paljastui kuitenkin mahdollista munuaisvaivaa, joten tätä tosiaan tutkitaan tarkemmin verikokeiden kautta. Emoliinia hoivasimmekin huolella ruiskuruokinnalla recovery-ruualla. Lisää lääkärikäynnistä seuraavan päivän blogitekstissä vielä.

Sänkyyn pissaaminen puolestaan on hyvin tyypillinen stressin tai kivun oire kissalla ja pennut puolestaan helposti seuraavat emon esimerkkiä. Jos kissalla esiintyy pissaoireita, kannattaa aina sulkea pois eläinlääkäritarkistuksissa mahdolliset kivut ja sairaudet, joita voi olla monenlaisia kuten vaikkapa virtsakivet tai idiopaattinen kystiitti. Kipu voi vieläpä tehdä kissalle negatiivisen ehdollistumaan vessaan eli vessa=kipu, joten tästäkin syystä kissa saattaa tehdä tarpeensa ei-toivottuihin paikkoihin. Kissalla voi myös olla stressin aiheuttajia yhtä lailla monia kuin sinänsä ihmisilläkin. Tässä emokissan tapauksessa stressiä aiheutti esimerkiksi meidän vakiohuoltajien poissaolo ja selkeästi kipu vatsassa. Muita stressin aiheuttajia voisivat olla esimerkiksi kissan kohtelu vanhakantaisilla, rangaistuksiin perustuvilla koulutusmenetelmillä kuten vesipyssyllä suihkuttaminen, kissalle huutaminen, kiinni tarttuminen tai muu kipua, uhkaa ja/tai pelkoa aiheuttava metodi. Kissat ovat hyvinkin stressiherkkiä olentoja ja suhteen kissaan saa helposti rikki vanhakantaisilla koulutusmenetelmillä. Stressiä voivat tuoda kissaa pelottavat asiat kuten vaikkapa uudet tai vieraan eläimen hajut sisään tulleina (esimerkiksi kenkien tai lastenvaunujen pyörien mukana, kasseissa jne), muutokset kuten läheisen poistuminen, pelottavat äänet tai ikkunasta näkyvät asiat kuten vaikkapa remottityömaan vilske, toinen kissa omalla reviirillä tai muu kissaa pelottava eläin tai ihminen, tylsä elämäntapa ilman virikkeitä, jatkuva yksinolo ja niin edelleen.

Meidän tapauksessamme – tämä teksti lisättynä kolme päivää myöhemmin – väärään paikkaan tarpeiden teko loppui kuin seinään kotiin palattuamme. Pesimme pissaläikät pois pesuaineen ja etikan yhdistelmällä ja välipatja joutui roskiin. Kissojen ollessa vapaina asunnossamme vahdimme niiden touhuja ja katsoimme, että vessat ovat tarjolla joka paikassa. Sänkyyn kissoja ei laskettu muutamaan päivään lainkaan. Kissoille ollaan oltu ystävällisiä ja laskettu stressitasoja mukavalla puuhailuilla, virikkeillä, hyvällä hoivalla, leikillä. Lisäksi siis varmasti tärkeimpänä emon terveys siis tutkitutettiin ja emo voi jo paremmin. Pet Remedya on myös suihkautettu hyvää oloa lisäämään. Vessat on pidetty puhtaina, eri paikoissa tarjolla ja niissä ollut eri hiekkoja – mutta hiekkojen materiaaleilla ei tunnu näille kissoille olevan merkitystä.

Imettäminen alkoi olla jo ilmeisen vaikeaa.