25. Naskalit lääkärin pöydällä treenaamassa

25. Naskalit lääkärin pöydällä treenaamassa

Oi että, miten hieno aamu pentujen – ja Okra-setäkissan – kanssa. Meidät oli kutsuttu vierailemaan Livet-eläinlääkäriasemalle Espooseen tutustuttamaan pentuja lääkäritiloihin. Kaikenlaisessa sosiaalistamisessahan on todella tärkeää mennä yksilön ehdoilla elekieltä seuraamalla eli katsoa, että kokemus on varmasti positiivinen – eli ei pelkästään neutraalikaan vaan positiivinen. Koska emme elä laboratoriossa, niin kaikkea voi sattua ja eilen sattuikin, mutta sitten rakennetaan olosuhteita ja tilanteita niin, että päästään taas luomaan positiivisia kokemuksia tilalle.

 

Näiden nyt jo superrohkeiden pentusten kanssa ennakointi ja suunnittelu, lelujen, herkkujen mukana kuljettaminen, kanssaihmisten ohjeistaminen rauhalliseen elekielen käyttöön on todella tuottanut ihanasti tulosta. Lääkärihuoneessakin pennut lihakset rentoina ja hännät pystyssä alkoivat heti tutkia huonetta, juosta ja leikkiä. Annoimme hoitajien ja lääkärin käteen lelut ja pennut rallasivat taas ja nauttivat elostaan. Tällä kertaa pennuille ei siis tehty mitään varsinaisia hoitoja, vaan vasta harjoiteltiin niitä. Yksi kerrallaan pennut kävivät hoitopöydällä ja harjoittelimme rokotteen antamista. Ensin testattiin, toimiiko palkkio palkkiona. Kyllä, Tubidog (yhtä lailla Tubicat) tahnatuubin nuoleminen on herkkua. Simo antoi herkkua ja vahti tarkoin, ettei pentu tipu pöydältä. Minä ensin herkun kanssa samaan aikaan nostelin ihoa sekä niskasta että erikseen takajalasta ja sitten simuloin rokotusta kynällä tökkimällä. Elekielen seuraaminen oli tärkeää, eli että pentu todella on rento, syö iloisesti eikä jännity. Toimi, aivan jokaisen kanssa. Myös Okra-kissan kanssa tehtiin samaa, sillä on vajaat 2 vuotta sitten ollut ikävä kokemus lääkärissä, kun neula osui ilmeisesti hermoon ja satutti toden teolla verikokeen oton yhteydessä. Sen jälkeen olemme joutuneet treenata uudestaan hoitotoimia ja lääkärin pöytää mukavaksi. Olen tosin ollut tässä liian laiska ja treeniä ollut liian vähän ja Okra on hoidettu pääasiassa lattialla tutkimalla pöydän sijaan. Mutta nyt Okra oli aivan rento ja söi hyvin herkkua. Ihan mahtavaa!

 

 

Eläinlääkäriasemilta voi siis tosiaan pyytää aikaa päästä tutustuttamaan eläimiään tiloihin ja tekemään niistä positiiviset lemmikilleen, on kyseessä koira- kissa tai muu eläinlaji. Kantoboksin on tärkeää myös olla treenattu mukavaksi oleilupaikaksi, turvapaikaksi, jossa ei tapahtuisi pahoja asioita. Mekin järjestimme menomme niin, että pääsimme lääkäriin hiljaiseen aikaan eli niin, ettemme olleet maksavien asiakkaiden tiellä. Tosin hyödynsimme tilanteen niinkin, että veimme lemmikkiemme kakkanäytteet tutkittavaksi poissulkeaksemme minkään loisen elämisen kisuissamme (kolme matokuuria on jo annettu, mutta kaikkiin loisiinhan tämäkään määrä ei välttämättä tepsisi).

 

Huomenna jatkamme lääkäreihin tutustumista Sopulitien eläinlääkäriasemalla Even hoidoissa tiloihin tutustuen ja ensi maanantaille meillä oli jo varattu aika sinne pentujen toisiin rokotuksiin. Eli tämänviikkoiset treenit ovat tärkeää esityötä ensi viikon “tositoimiin”.

Suuret kiitokset sekä Livetin henkilökunnalle tästä ystävällisestä tilaisuudesta ja samoin nyt jo kiitokset myös Sopulitien eläinlääkäriasemalle. Muitakin tuttuja mukavia eläinlääkäriasemia toki tiedämme ja varmasti mielellämme treenaamme montaa niistä, mutta näillä kahdella nyt aloitamme tällä kertaa.